E-recept från Apoteket

När din läkare skriver ut ett läkemedel skickar hen ett elektroniskt recept till det nationella receptregistret. Alla apotekskedjor i Sverige har tillgång till detta register. För dig innebär det att du nuförtiden inte behöver hålla ordning på en gul papperslapp som inte går att läsa, utan bara gå till valfritt apotek och visa din legitimation. För den som har svårt att ta sig dit själv går det utmärkt att logga in på valfritt apoteks hemsida och beställa hem sina mediciner. De flesta läkemedel går bra att få hem i brevlådan.

E-recept gör din vardag smidigare

Sverige är ledande inom användningen av e-recept. Av alla recept som skrivs ut av läkare, sjuksköterskor eller veterinärer är 99% elektroniska recept. E-recept innebär en ökad säkerhet för dig som patient då det är tydligt för apotekspersonalen vilket läkemedel du ska ha. Det är bra även för miljön eftersom pappersåtgången minskar och det är dessutom ett säkert sätt för att bevara dina personuppgifter. Alla som har tittat på dina receptuppgifter loggas, och den loggen kan du enkelt begära ut. E recept apoteket är modernt och ligger i tiden.

En del läkemedel ska inte användas samtidigt då det kan vara farligt för dig som patient. Med e-recept får vårdgivare upp en varning om de upptäcker sådana interaktioner. Det händer att vårdpersonal skriver ut medicin som inte passar ihop med dina andra tabletter, men då kommer systemet att ge en varning. E-recept kommer även att varna när du hämtar ut ditt läkemedel. Elektroniska recept leder helt enkelt till en tryggare vård för dig.

E-recept är bra om du använder flera mediciner

läs mer här om fördelarna med e-recept. Det bästa med e-recept är smidigheten. Du som patient slipper att hålla koll på en massa pappersrecept och veta hur länge de gäller. Istället går du enkelt in på 1177.se med hjälp av ditt mobila bankid och får direkt en överblick över dina mediciner samt hur många tabletter och uttag som du har kvar på receptet. Nu slipper du springa till apoteket varje gång.

Läkaren skriver in e-receptet i receptmodulen från sitt journalsystem. Sedan överförs den strukturerade och krypterade informationen via Landstingets receptserver till E-hälsomyndighetens receptregister. Där sparas receptet så länge som det är giltigt. Läkaren kan vid behov också makulera ett e-recept. E-tjänsten funkar lika bra på padda, dator som på mobil. På samma sätt fungerar det med elektroniska recept för djur. Du kan nu exempelvis se vilka recept din hund har och hur mycket som finns kvar att ta ut på receptet.

Många mediciner att hålla koll på

Bra med e-recept

Att använda sig av e-recept vid förskrivning av läkemedel är enkelt, snabbt och smidigt både för vårdgivare och patient. Det ökar patientsäkerheten genom att systemet säger ifrån när det föreligger olika recept som inte matchar varandra. Det underlättar också för patienten att hålla koll på sina mediciner, vilka man har kvar uttag på eller vilka recept som redan har gått ut. På så sätt behöver man inte själv gå till apoteket för att få denna information utan kan ta reda på det på webben.