E recept för djur

Allt fler väljer att veterinären ska skriva ut e recept åt djur. Dessa recept sparar både miljö och tid. Man slipper vänta på att receptet från veterinären ska ringas in till apoteket, utan det skickas direkt via datorn och är framme på några minuter. Med e recepten kan man även beställa till exempel p-piller för katt eller andra mediciner till sitt djur utan att man behöver besöka veterinären varje gång. Detta sparar både tid och pengar för djurägarna samtidigt som veterinären kan använda tiden till att träffa riktigt sjuka patienter som behöver akut vård.

E recept för djur kan hämtas på alla apotek

Med ett e recept räcker det med att du går in på valfritt apotek, och visar din legitimation. Då kommer dina och dina djurs mediciner synas på apotekets datorskärm och du kan välja vilken eller vilka mediciner du vill hämta ut och betala. Då kommer apotekspersonalen att hjälpa dig med detta. Med e recepten går hämtning av medicin snabbare och enklare för både dig och apoteket. Man kan dessutom välja att beställa medicinen via nätet och få den hemlevererad, ibland utan extra kostnad. Detta kräver dock identifiering i någon form.

Kostnader med e recept

Vissa menar att den kostnad för e-recept för djur vissa veterinärer tar ut är allt för hög om man ringer och beställer medicin. Många menar att det inte kan kosta 150-200 kronor att skriva ut ett recept. Men det man inte får glömma är att man faktiskt slapp besöka veterinären. Det hade garanterat kostat en hel del mer än 200 kronor. Ibland tillkommer denna kostnad för receptet också vid ett veterinärbesök med då framgår det redan innan besöket. Eftersom man via telefon inte gör ett besök tillkommer ofta administrativa kostnader.

E recept och säkerhet

Vissa menar att e recepten inte är lika säkra som de gamla pappersrecepten eller när veterinären ringde in recepten till apoteket. Faktum är att e recepten är precis lika säkra, om inte säkrare. Man behöver inte vänta på receptet och man har ingen papperslapp att tappa bort. Datorsystemen har blivit allt säkrare och redan när veterinärer ringde in recept fördes de in i datorn. Då var dock systemen inte lika känsliga och säkra. Nu finns allt på plats på ditt apotek oavsett vilket apotek du väljer att åka till.

Bra med e recept

Det är bra med e recept. De kommer inte bort och de finns på alla apotek oavsett om du för tillfället befinner dig på annan ort än din hemort när medicinen tar slut. Med e recepten kan du enkelt beställa medicin hemifrån och sedan få den levererad. Du kan också själv lätt ha koll på hur många uttag du har kvar, när det är dags att beställa mer medicin med mera. Du slipper onödiga resor och veterinärbesök. Hämtningen av medicinen går snabbt och lätt eftersom du bara behöver legitimera dig. Oavsett om e receptet kostar någon krona är det väl investerade pengar.

Veterinären kan skriva ut e recept